Baloise Belgium Tour: Belgischer wordt de koers niet

Met een parcours dat door de drie gewesten loopt en een aankomst onder het Atomium is de Baloise Belgium Tour 2023 Belgischer dan ooit. De enige meerdaagse UCI ProSeries-wielerronde in België start op 14 juni in Scherpenheuvel-Zichem en eindigt op 18 juni – zoals het een nationale ronde past – in Brussel. Vijf ritten en evenveel uiteenlopende parcours leveren wellicht in de goeie traditie van deze ronde aan het einde een veelzijdige winnaar op.

De Baloise Belgium Tour zit dit jaar in een nieuw jasje. Redelijk letterlijk dan, want niet alleen het logo en de visuele identiteit ondergaan een verfrissing, de leider mag zich ook in een nieuwe trui hullen. Een opvallend exemplaar dat met de diverse nieuwe kleuren van titelpartner Baloise speelt. Bovendien verlengden Baloise en organisator Golazo zonet de samenwerking voor nog eens drie jaar, tot en met 2026.

VAN SCHERPENHEUVEL-ZICHEM TOT BRUSSEL

De basiliek van bedevaartsoord Scherpenheuvel-Zichem is op dinsdag 13 juni het statige decor van de officiële ploegenpresentatie. Op woensdag ligt op die plek ook de start en aankomst van de eerste rit. Die maakt een grotere en een kleinere lus door een flink stuk van het Hageland met bijbehorende nijdige hellingen. Als de renners er meteen zin in hebben, kan het hier al flink ontploffen, zoals dat drie jaar geleden ook het geval was in de openingsrit aan de rand van de Vlaamse Ardennen.

Op dag twee gaat het van Merelbeke naar de kust, waar de traditionele aankomst op de Wandelaar in Knokke-Heist ligt. De tijdrit in Beveren op vrijdag is er een van 15 km met lange rechte stukken. Op zaterdag komen de klimmers flink aan hun trekken in en rond Durbuy. De rit is quasi identiek aan die van vorig jaar en daar kwamen – toen in de slopende hitte – de sterksten naar voor. Quinten Hermans won de koninginnenrit en de Zwitser Mauro Schmid greep er de leiderstrui, die hij niet meer zou afstaan. Wie de Baloise Belgium Tour wil winnen, moet hier ook dit jaar vooraan eindigen.

De echte finale, op zondag, wordt in en rond Brussel gereden. De start en finish liggen aan de voet van het Atomium, maar de hele Heizelvlakte zal koers uitstralen. Eerder op de dag zal hier immers ook de BXL Tour aankomen, de jaarlijkse inclusieve fietshappening voor jong en oud door de hoofdstad (die op het Paleizenplein vertrekt).

Na de start maakt het peloton eerst een grote lus via de noordelijke gemeenten Jette, Ganshoren, Koekelberg en Molenbeek richting Schepdaal en het Pajottenland. Daarop volgt een kleinere lus van 40 km langs Merchtem en Grimbergen die de renners drie keer afleggen. Met net geen 200 km is dit ook de langste rit uit de Baloise Belgium Tour.

Christophe Impens: “Als organisator van de Baloise Belgium Tour is Golazo bijzonder trots dat we kunnen spreken van een echte Belgische etappewedstrijd. Niet enkel in 2023 wordt er gekoerst in Brussel, Vlaanderen en Wallonië. Dat gaat ook al zeker het geval zijn in 2024 en 2025. De slotetappe van de Baloise Belgium Tour krijgt de komende drie jaar een prachtige aankomst in de schaduw van het Atomium, een wereldwijd gekend Brussels én Belgisch symbool. We zijn ook erg blij dat we zopas onze samenwerking met titelpartner Baloise voor nog eens drie jaar hebben kunnen verlengen.”

Philippe Close, burgemeester van Brussel, is opgetogen met de primeur voor de hoofdstad: “We zijn heel blij om de Baloise Belgium Tour voor het eerst te verwelkomen in Brussel. We weten dat Belgen wielrennen hoog in het vaandel dragen, maar ook Brussel is een gastvrije stad voor fietsen. Hiermee willen we ook onze jeugd aansporen om deze discipline in hun stad te omarmen.”

Brussels minister Sven Gatz, bevoegd voor het Imago van Brussel: “Met veel plezier ondersteunen we vanuit onze bevoegdheid voor het Imago van Brussel deze mooie Ronde van België. Dit evenement wordt zonder twijfel weer een voltreffer voor het land van de koers dat België is. We verwachten in Brussel tienduizenden toeschouwers. Zij komen voor de koers, maar ze zullen ook genieten van onze vele Brusselse troeven, de prachtige architectuur en monumenten, de musea, onze horeca, de mooie pleinen en parken en de vele ontspanningsmogelijkheden.”

“Zowel de amateurs als de grootsten op aarde komen samen onder het Atomium voor een groots nationaal wielerfeest. Hand in hand vieren de BXL Tour en de Ronde van België het wielrennen”, aldus Benoit Hellings, schepen van Sport van de Stad Brussel. “Met dit wielerfeest tonen we nog maar eens ons engagement om van Brussel een fietshoofdstad te maken voor iedereen, elke dag opnieuw!”

“Baloise is de komende 3 jaar opnieuw trotse hoofdsponsor van de Baloise Belgium Tour. Dit jaar is de ronde meer dan ooit een nationale rittenkoers met ritten die eindigen in Durbuy en Brussel. Als Belgische verzekeraar willen we een totaalbeleving creëren voor renners en supporters. Dit jaar is Baloise eveneens partner van de BXL Tour waardoor wielerliefhebbers zelf de ervaring krijgen om door de hoofdstad te fietsen. Veiligheid op en langs het parcours blijft ook dit jaar een prioriteit. Daarbij besteden we extra aandacht aan onze jongste supporters met drie kids rides. Hierbij krijgen ze de kans om hun fietsbehendigheid kunnen oefenen. Daar bovenop voorzien we net als de vorige jaren specifieke veiligheidsmaatregelen voor de renners”, aldus Christophe Hamal, CEO Baloise.

VEILIGHEID

Die veiligheid voor de renners is opnieuw één van de aandachtspunten in deze Baloise Belgium Tour. Veiligheidspartner Safe Cycling ontwikkelde naast de digitale aanwijzingsborden die al gebruikt werden in diverse voorjaarskoersen nu ook digitale ‘obstacle safety lights’: palen die op gevaarlijke plekken staan worden ingepakt met een stootkussen en extra aangeduid met een digitale pijl erboven. De Safety Turns die vorig jaar werden geïntroduceerd in gevaarlijke bochten keren ook terug, net als de safetybumpers en totems van Boplan.

HEEL DIVERSE DEELNEMERS

Voor een concreet deelnemersveld is het nog te vroeg. Maar met Jasper Philipsen vaardigt Alpecin-Deceuninck alvast één van de betere Vlaamse voorjaarsrenners af die in meerdere ritten spek naar zijn bek vindt. Lead-outs Jonas Rickaert en Ramon Sinkeldam en vrijbuiter Dries De Bondt vergezellen de Vlam van Ham. In de sprints mag Philipsen alvast flinke concurrentie verwachten van Caleb Ewan van Lotto-Dstny en Europees kampioen Fabio Jakobsen van Soudal-Quickstep, dat ook op onder andere Yves Lampaert rekent.

Er is dit jaar ook opnieuw ruimte voor een wedstrijd met Special Olympics-atleten. Zij zullen op de slotdag in Brussel een lokale lus aan de finish afleggen. Die wedstrijd kadert overigens in een bredere samenwerking tussen organisator Golazo en Special Olympics en maakt deel uit van de Nieuwsblad Cycling Series.

De Baloise Belgium Tour kijkt ook naar de jeugd en wil zich inzetten om kinderen hun technische vaardigheden op de fiets te verbeteren. De Baloise Kids Ride zal jonge kinderen de kans bieden om veilig te leren fietsen. Ze zullen hierbij ook kennis maken met de wielersport en een onvergetelijke dag beleven op hetzelfde parcours van de profrenners. Kinderen tussen 6 en 12 jaar oud kunnen helemaal gratis deelnemen aan de Baloise Kids Ride op woensdag 14 juni in Scherpenheuvel-Zichem, zaterdag 17 juni in Durbuy of zondag 18 juni in Brussel.

De wedstrijd is alle dagen live te volgen op tv: op Sporza, RTBF en Eurosport. En uiteraard ook via de diverse kanalen van de Baloise Belgium Tour zelf:

www.baloisebelgiumtour.be
FB: www.facebook.com/baloisebelgiumtour/
IG: www.instagram.com/baloisebelgiumtour/

RITTENSCHEMA BALOISE BELGIUM TOUR 2023:
• Rit 1 – 14.06: Scherpenheuvel-Zichem – Scherpenheuvel-Zichem (165 km)
• Rit 2 – 15.06: Merelbeke – Knokke-Heist (175,7 km)
• Rit 3 – 16.06: Beveren (individuele tijdrit 15,2 km)
• Rit 4 – 17.06: Durbuy – Durbuy (172,6 km)
• Rit 5 – 18.06: Brussel – Brussel (194,8 km)

Deel dit bericht

Lees ook