90ste editie Baloise Belgium Tour brengt 9 WorldTour-teams aan de start

2_02113505_bbt0206
Met Deceuninck-Quick Step, Lotto Soudal, Jumbo-Visma, Bora-Hansgrohe, Trek-Segafredo, Team DSM, Qhubeka-Assos, Intermarché Wanty Gobert en Israel Start-up Nation maken maar liefst 9 WorldTour-teams hun opwachting in de Baloise Belgium Tour (UCI ProSeries). Caleb Ewan, Sam Bennett, Philippe Gilbert en Yves Lampaert zijn enkele van de grootste namen aan de start. De 90ste editie van de oudste rittenkoers van België begint op 9 juni in Beveren en eindigt op 13 juni in Beringen.

In totaal 22 teams van 7 renners zullen op woensdag 9 juni in Beveren klaarstaan voor de eerste rit van de Baloise Belgium Tour. De aankomst van de 175 km lange openingsetappe ligt in Maarkedal, in het hart van de Vlaamse Ardennen. Met de beklimmingen van de Fortstraat (zijkant Taaienberg), de Ellestraat en de Berg ten Houte – allen in de plaatselijke ronden – krijgen de punchers een uitgelezen kans om meteen de macht te grijpen. De top van de Berg ten Houte ligt op amper 1,2 km van de aankomst in Louise-Marie.

Op donderdag 10 juni strijkt de Baloise Belgium Tour neer aan de kust. De tweede rit is een individuele tijdrit van 11,2 km in Knokke-Heist. De volgende dag wacht de renners een rit in lijn van het Limburgse Gingelom naar het Vlaams-Brabantse Scherpenheuvel-Zichem. Op zaterdag 12 juni is Hamoir, in de provincie Luik, de start- en aankomstplaats van de koninginnenrit. De renners krijgen 9 beklimmingen voor de wielen, waaronder de Côte d’Ereffe, de Muur van Hoei en in volle finale Les Kimones. De slotrit, op zondag 13 juni, gaat van Turnhout naar Beringen, waar op de site van be-MINE mogelijk een koninklijke eindsprint wacht.

Snelle en sterke mannen

De Baloise Belgium Tour verwelkomt met Caleb Ewan (Lotto Soudal) en Sam Bennett (Deceuninck-Quick Step) de absolute wereldtop van de sprinters. Ook Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe), Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma), Cees Bol (Team DSM), Giacomo Nizzolo (Qhubeka-Assos), André Greipel (Israel Start-up Nation), Timothy Dupont (Bingoal Pauwels Sauces WB), Nacer Bouhanni (Arkea-Samsic) en Bryan Coquard (B&B Hotels p/b KTM zijn snelle mannen om in het oog te houden.

Wie wil meedingen voor de eindzege zal ook over de nodige tijdrijders- en klimcapaciteiten moeten beschikken. Philippe Gilbert (Lotto Soudal) bijvoorbeeld, de eindwinnaar van 2011. Ook Yves Lampaert, Zdenek Stybar, Davide Ballerini (allen Deceuninck-Quick Step), Sep Vanmarcke (Israel Start-up Nation) en Niki Terpstra (Total Direct Energie) zijn ‘klassieke’ namen die zeker tot hun recht moeten kunnen komen in de Baloise Belgium Tour. Ook Alpecin-Fenix zal met een bijzonder sterke ploeg voor de dag komen in de Baloise Belgium Tour. De namen zullen later bekendgemaakt worden.

Veiligheid boven alles

Veiligheid is dé topprioriteit van de Baloise Belgium Tour. De organisatie werkt samen met Boplan, dat duurzame en uiterst efficiënte val- en stootbeveiligingen in kunststof ontwikkelt en produceert. De zogenaamde veiligheidstotems van Boplan worden op alle potentieel gevaarlijke plaatsen geplaatst en hebben een dubbel doel: ze dienen als preventief waarschuwingssignaal en als stootkussen in geval van valpartijen. Onderweg zal er zoals altijd ook gebruik gemaakt worden van (digitale) signalisatieborden van Safe Cycling. In de laatste rechte lijn zullen schuine veiligheidsnadars van Delrue staan, zonder uitstaande poten dus. En in de laatste 200 meter komen de zogenaamde Race Barriers van Boplan. Dit zijn gele veiligheidsbarrières uit kunststof (polymeer) van 1m40 hoog die een heel hoge bescherming voor de renners bieden bij eventuele valpartijen in een massasprint.

Alle etappes van de Baloise Belgium Tour zijn meermaals verkend door ex-profrenners, waaronder Ludo Dierckxsens en koersdirecteur Ferdi Van Den Houte. Het parcours is dusdanig uitgetekend dat er gewerkt kan worden met het systeem van ‘way-in’ en ‘way-out’. Dit houdt in dat volgers op de motor het peloton niet rakelings hoeven te passeren, maar via een omleidingsroute weg van het parcours de renners voorbij kunnen om daarna opnieuw in te voegen in de koers. Daarnaast zullen er voor het eerst twee regulatoren op de motor meerijden om alles in goede banen te leiden. Ten slotte heeft de veiligheidscel van Belgian Cycling de vijf etappes heel grondig gescreend en officieel goedgekeurd aan de hand van een nieuwe auditprocedure.

Hou het ook coronaveilig

De organisatie streeft ook naar een coronaveilige Baloise Belgium Tour. In samenspraak met de betrokken burgemeesters en politiezones zullen de nodige maatregelen genomen worden. De rennersparking zal niet toegankelijk zijn voor het publiek en voor het presentatiepodium en de startbox zal een ruime publieksvrije veiligheidszone ingebouwd worden. Iedereen die, omwille van zijn functie, in de buurt van de renners moet komen, zal een sneltest moeten ondergaan. Publiek langs het parcours is toegelaten, maar met mondmasker en met respect voor de gekende veiligheidsafstand van anderhalve meter. Alle aankomstzones worden op 200 meter van finish afgesloten voor het publiek. Stewards zullen toezien op de naleving van de coronamaatregelen.

Tweede virtuele editie voor wielertoeristen

Naast de ‘echte’ Baloise Belgium Tour zal er dit jaar ook een tweede editie van de Virtual Baloise Belgium Tour plaatsvinden. Dit wordt een niet te missen challenge voor wielertoeristen! Deelnemers dienen zich voor 9 juni online te registreren op het platform van de Virtual Baloise Belgium Tour en krijgen dan automatisch een team toegewezen. Ze stappen virtueel op de teambus van 1 van de 22 aan de Baloise Belgium Tour deelnemende profteams. Winnen doe je door als team vijf dagen lang zoveel mogelijk kilometers bij elkaar te fietsen. Je fietst waar en wanneer je wil. De koppeling met het platform gebeurt via Strava of Garmin.

Het wordt nóg leuker op jouw virtuele teambus als ook de profs van jouw team goed presteren. Een ritzege in de Baloise Belgium Tour levert immers 1000 bonuskilometers op, een tweede plaats is goed voor 500 extra kilometers en als een profrenner uit jouw ploeg derde wordt in een etappe dan krijgt je team er 250 bonuskilometers bij. Elk teamlid van het winnende team krijgt een exclusieve Baloise Cycling Box thuisgestuurd.

Baloise is trouwe en fiere hoofdsponsor

Bart Walraet, directeur corporate marketing Baloise Insurance: “We zijn zeer blij dat na een jaartje uitstel de Baloise Belgium Tour opnieuw kan gereden worden. Al voor de negende keer is Baloise trouwe en fiere hoofdsponsor van onze nationale ronde. Met dit ongezien sterk deelnemersveld klopt ons hart voor wielrennen meer dan ooit en wordt het ongetwijfeld een topeditie. Ook op veiligheid is door de organisatie enorm ingezet. Dat is belangrijk voor Baloise, net zoals de ondersteuning van initiatieven die inzetten op fysiek en mentaal welzijn. Daarom zijn we ook voor de actieve fietsers terug hoofdpartner van de Virtuele Baloise Belgium Tour.”

RITTENSCHEMA BALOISE BELGIUM TOUR 2021

– Woensdag 9/6: Beveren – Maarkedal (175,3 km)
– Donderdag 10/6: Knokke-Heist – Knokke-Heist (tijdrit 11,2 km)
– Vrijdag 11/6: Gingelom – Scherpenheuvel-Zichem (174,4 km)
– Zaterdag 12/6: Hamoir – Hamoir (152,7 km)
– Zondag 13/6: Turnhout – Beringen (178,7 km)

DEELNEMENDE PLOEGEN:

Deceuninck-Quick Step, Lotto Soudal, Bora-Hansgrohe, Israel Start-up Nation, Jumbo-Visma, Team DSM, Qhubeka-Assos, Trek-Segafredo, Intermarché Wanty Gobert, Alpecin-Fenix, Bingoal Pauwels Sauces WB, Sport Vlaanderen-Baloise, B&B Hotels P/B KTM, Bardiani CSF Faizane’, Arkea-Samsic, Novo Nordisk, Total Direct Energie, Vini Zabu’, Baloise Trek Lions, Pauwels Sauzen-Bingoal, Tarteletto-Isorex, Beat Cycling.

TV:

De Baloise Belgium Tour is live te volgen op Sporza, RTBF (Tipik) en Eurosport.

Deel dit bericht

Lees ook

Volgende editie van 12 tot 16 juni 2024

De volgende editie van de Baloise Belgium Tour zal plaatsvinden van woensdag 12 tot en met zondag 16 juni 2024. Het rittenschema zal later bekendgemaakt