Van Aert: ‘Een mijlpaal in mijn carrière’

vana
Wout Van Aert verbaasde in de proloog van de Baloise Belgium Tour vriend en vijand door drievoudig wereldkampioen tijdrijden Tony Martin te kloppen. De wereldkampioen cyclocross beseft dat dit een prestatie is om in te kaderen. "Ik heb veel bijgeleerd."

Na de aankomst was Van Aert direct zeer dankbaar tegenover zijn trainer Marc Lamberts. “Ik heb geen echte verklaring waarom het zo goed ging, maar ik moet zeggen dat ik het goed aangepakt heb met mijn trainer. We hebben een schema opgesteld om toe te werken naar deze proloog en Baloise Belgium Tour”, klonk het op de persconferentie. “Zo leerde ik beter op te warmen voor een tijdrit. Vroeger deed ik dezelfde opwarming als voor een veldrit, maar dat is eigenlijk niet zo slim. Nu bleef ik tot veel dichter bij de start van de proloog op de rollen rijden. Ik heb veel bijgeleerd de laatste weken.”

Het verschil werd volgens velen gemaakt in de bochten. De veldrittechniek die loont? “We weten allemaal dat iemand als Tony Martin een echte krachtpatser is. Hij maakt met zijn power het verschil in de rechte stukken. Maar als ik goed door een bocht kom, kan ik misschien telkens een halve seconde winnen. En da’s wel best veel in een proloog van dik zes kilometer.”

Het bochtenwerk loonde, want Van Aert staat nu ook met de leiderstrui aan de start morgen in Buggenhout. “Lotto-Soudal en Etixx-Quick Step hebben een betere en meer ervaren ploeg, dat klopt. Maar ik denk dat onze ploeg onderschat wordt. We hebben echt wel jongens die in vorm verkeren”, verdedigt hij zijn leiderstrui en ploegmakkers. “Het kan morgen al gevaarlijk worden. Ze voorspellen goed weer, maar als er veel wind is, moeten we echt oppassen dat we ons niet laten verrassen.”

Zijn spraakmakende overwinning zal de vraag doen rijzen of hij nu naar de weg moet overstappen. “Ik ben nu dan wel niet bezig met het veldritseizoen, ik doe nog altijd wat ik zelf wil. Wat anderen ook zeggen. Ik denk dat de toekomst het later wel zal uitwijzen of ik een keuze maak, maar dat is nu nog niet aan de orde.”

Het Belgisch kampioenschap wegwielrennen in Lac de l’Eau d’Heure eind juni is een doel, geeft Van Aert toe. “Ik zit met deze zege uiteraard lichtjes voor op schema. Maar nog eens: ik kan zonder veel druk en stress de zomer doorkomen.” Die druk wordt nu wel groter. Normaal kan een cyclocrosser low-profile blijven in de zomer, maar dat is voorbij voor Van Aert. “Geen probleem voor mij. Iedereen die de keuze zou krijgen om in de zomer wegwedstrijden te kunnen winnen, zou toestemmen. Ik ben gewoon blij dat ik ook op de weg met de fiets kan rijden.”

Deel dit bericht

Lees ook