Duits feestje op slotdag

dertony
Paul Martens heeft de slotetappe van de Baloise Belgium Tour gewonnen. Zijn landgenoot Tony Martin pakt de eindzege. Hij wordt zo recordhouder.

In Lacs de l’Eau d’Heure slaagden Tom Dumoulin en Sylvain Chavanel er niet in om tijd te pakken op leider Tony Martin, terwijl Philippe Gilbert wel zes belangrijke bonificatieseconden. Toch leek der Panzerwagen sterk genoeg om zijn derde eindzege op rij te boeken.

Na 23 km reden er negen renners weg. Onder hen zeven Belgen: Victor Campenaerts, Edwig Cammaerts, Tim De Troyer, Robin Stenuit, Stig Broeckx, Timothy Stevens en Gorik Gardeyn. Ze kregen het gezelschap van Marcus Burghardt en Luigi Miletta. Serge Dewortelaer probeerde sprong nog te maken, maar raakte nooit bij de koplopers.

De voorsprong van de negen leiders bedroeg nooit meer dan 2:45. Op 32 km werden de koplopers ingerekend. Op dat moment had Chavanel al meermaals een aanval geplaatst. Ook BMC probeerde leider Martin te kraken. Onder anderen Dilier en Van Avermaet trokken stevig door voor hun kopman Gilbert.

Zelf probeerde leider in het Baloise Insurance puntenklassement het zelf, maar Niki Terpstra haalde de kastanjes uit het vuur voor zijn ploegmaat. Enkele kilometers verder zorgde Paul Martens dat er afscheiding kwam. Martin en Dumoulin sprongen echter mee. Uiteindelijk waren het zeven renners die voor een gaatje zorgden.

Bij de samensmelting reed Van Avermaet opnieuw weg. Enkel Mathieu Van Der Poel kon de sprong maken, maar het duo kreeg weinig ruimte. Zes renners slaagden erin de aansluiting te maken, maar het was Martin zelf die met de hulp van Terpstra de koplopers bij de kraag vatte.

Zo leek er toch een sprint met een beperkte groep aan te komen. Dat was echter zonder Martin gerekend. De leider ging zelf in de aanval op 4 km van het einde. Enkel Dries Devenyns en Bram Tankink slaagden erin mee weg te springen.

Zij krijgen echter geen vrijgeleide en werden op zo’n 200m van het einde ingerekend. Uiteindelijk was het Martens die het snelste was in de sprint.

De derde eindzege op rij van Martin betekent ook een nieuw record. Nog nooit slaagde er een renner in de Baloise Belgium Tour (of één van zijn voorlopers) te winnen. De blauwe trui is voor Gilbert, Yves Lampaert verzekerde zich van de zwarte trui. Tom Dumoulin – tweede in de stand – was tenslotte de beste jongere.

Deel dit bericht

Lees ook

Volgende editie van 12 tot 16 juni 2024

De volgende editie van de Baloise Belgium Tour zal plaatsvinden van woensdag 12 tot en met zondag 16 juni 2024. Het rittenschema zal later bekendgemaakt