Aranburu is sterkste op Muur van Durbuy, secondspel in strijd om de eindzege

Alex Aranburu of Movistar Team celebrates as he crosses the finish line to win stage 4 of the Baloise Belgium Tour cycling race, 177km with start and finish in Durbuy, on Saturday 15 June 2024.
BELGA PHOTO DAVID PINTENS
Alex Aranburu of Movistar Team celebrates as he crosses the finish line to win stage 4 of the Baloise Belgium Tour cycling race, 177km with start and finish in Durbuy, on Saturday 15 June 2024. BELGA PHOTO DAVID PINTENS

De Spanjaard Alex Aranburu heeft zaterdag de koninginnenrit in de Baloise Belgium Tour gewonnen. Op de Muur van Durbuy bleef hij de Fransman Pierre Gautherat voor. De Noor Søren Wærenskjold blijft leider.

Op de vierde dag van de Baloise Belgium Tour trok het peloton de Ardense heuvels in. In een etappe over 177 kilometer in en rond Durbuy moesten de renners vijf lussen afleggen  met daarin telkens vier beklimmingen, goed voor bijna 3.000 hoogtemeters.

Dertien renners zorgden al vroeg voor een eerste vlucht. Quinten Hermans – twee jaar geleden nog ritwinnaar in Durbuy – kreeg het gezelschap van Tristan Scherpenbergh, Lindsay De Vylder, Jago Willems, Martin Svrcek, Valentin Retailleau, Rémi Cavagna, Jonas Abrahamsen, Nathan Smith, Diego Sevilla, Jeroen van Krimpen, Jasper Haest en Anthony Turgis zorgden vrij snel voor een eerste vlucht.

Willems zette in de voorlaatste ronde een solo in en hield daaraan de leidersplaats in het Super 8 Strijdlustklassement aan over. Bij het intrekken van de slotronde, van 36 kilometer, smolt alles opnieuw samen.

Secondenstrijd in Gouden Kilometer

Bij de voorlaatste keer op de Muur van Durbuy deed Jasper Stuyven de boel ontploffen. Toen zijn poging strandde, was het ploegmaat Edward Theuns die voor de aanval koos. Het was echter nog een andere renner van Lidl-Trek die succes kende.

Mathias Vacek, tweede in de stand, sprokkelde een voorsprong van 30 seconden bij elkaar en kreeg in de slotfase het gezelschap van Jenno Berckmoes, Joseph Blackmore en Lorenzo Rota. In de Gouden Kilometer sprokkelde Vacek intussen negen bonificatieseconden bij elkaar. Deed de Tsjech een gooi naar de eindzege? Aan de voet van de laatste beklimming zat zijn sprookje erop en werd hij met zijn compagnons terug tot de orde geroepen.

In de sprint haalde Alex Aranburu het voor Pierre Gautherat, Jasper Philipsen sprintte naar een knappe derde plaats. In de stand blijft Waerenskjold leider. Hij heeft een voorsprong van 2 seconden op Vacek en 6 seconden op Aranburu.

De slotrit in Brussel belooft dus nog een spannende strijd voor de eindzege op te leveren. De Gouden Kilometer zou wel eens kunnen beslissen over ‘goud, zilver of brons’.

Deel dit bericht

Lees ook