Boonen is snelste in Buggenhout

2_28044435_boonentom1
Tom Boonen heeft de eerste etappe van de Baloise Belgium Tour gewonnen. Hij was in Buggenhout sneller dan André Greipel en Theo Bos. De renner van Omega Pharma-Quick.Step is ook de eerste leider.

De eerste etappe van de Baloise Belgium Tour startte net als vorig jaar in Lochristi. Bij de ploegenvoorstelling regende het nog pijpenstelen, maar dat was een dag later niet het geval. De toeschouwers werden ook meteen beloond. Pieter Vanspeybrouck, Diether Sweeck, Thomas Ongena, Boris Dron, Michael Vingerling en Kevin Peeters zetten de eerste aanval van de dag op, maar kregen geen vrijgeleide.

Even later probeerde Gijs Van Hoecke het. De renner van Topsport Vlaanderen-Baloise pakte net genoeg seconden om als eerste aan het het Primus Checkpoint voorbij te komen. Iets verder vormde zich de vlucht van de dag: opnieuw was het Vanspeybrouck die in de aanval was getrokken. Laurens De Vreese en Arnaud Démoite sprongen mee. Mathias Van Holderbeke probeerde samen met zijn ploegmaat Ongena nog richting de leiders te rijden, maar de aanval van het Cibel-duo bleek een chasse patate.

Ongena en Van Holderbeke werden op 70 km van het einde dan ook gegrepen. Ook de koplopers zongen het niet tot de meet uit; ze werden bij het ingaan van de voorlaatste ronde gegrepen onder impuls van Philippe Gilbert. Zo kwam alles weer bijeen en konden de sprintersploegen de wedstrijd gaan controleren.

Toen Sylvain Chavanel op enkele kilometers van de meet lek reed, zag het er slecht uit voor de favoriet op de eindzege. Zijn ploegmaats van IAM loodsten hun kopman terug naar het peloton, waardoor zijn kansen gaaf bleven. Ondertussen verzekerde Vanspeybrouck zich van de eerste plaats in het Primus Haacht strijdlustklassement.

Lotto-Belisol en Belkin probeerden hun sprinters in ideale positie naar de meet te brengen. Het was echter Tom Boonen die de zege pakte. Voor de etappe had hij het aangekondigd en in Buggenhout maakte Boonen het met verve af. De voormalige wereldkampioen werd uitstekend afgezet door Gert Steegmans. André Greipel en Theo Bos strandden op de tweede en derde plaats.

Deel dit bericht

Lees ook

Volgende editie van 12 tot 16 juni 2024

De volgende editie van de Baloise Belgium Tour zal plaatsvinden van woensdag 12 tot en met zondag 16 juni 2024. Het rittenschema zal later bekendgemaakt