Debusschere sprint naar dagzege, Keukeleire verovert eindwinst in Gouden Kilometer

2_28055426_BBTDebusschere
Jens Debusschere heeft zondag in Tongeren de laatste etappe van de Baloise Belgium Tour gewonnen. De renner van Lotto-Soudal was de snelste in de sprint. Jens Keukeleire pakt de eindzege dankzij de bonificatieseconden in de Gouden Kilometer.

De slotrit van de Baloise Belgium Tour voerde de renners over een afstand van 169 van Tienen naar Tongeren. In de oudste stad van België stonden er vier lokale rondes van 22 kilometer op het menu.

VIJF VLUCHTERS

In een razendsnel eerste wedstrijd uur legden de renners 48 kilometer af. Pas toen het peloton in het tweede uur de voet even van het gaspedaal haalde, kwam de traditionele ontsnapping tot stand. Tim Declercq (Quick Step Floors) gaf de aanzet en kreeg Matthias Brändle (Trek-Segafredo), zijn jongere broer Benjamin Declercq (Sport Vlaanderen-Baloise), Taco Van der Hoorn (Roompot NL Loterij) en Daan Soete (Telenet-Fidea) mee in zijn zog.

Het vijftal verzamelde een maximale voorsprong van twee minuten. In het peloton controleerde Team Belgium in dienst van Jens Keukeleire. De West-Vlaming volgde in het algemeen klassement op één seconde van leider Rémi Cavagna en hoopte in de Gouden Kilometer virtueel de leiderstrui over te nemen.

GOUDEN KILOMETER MAAKT VERSCHIL

Het werk van de pionnen van bondscoach Kevin De Weert wierp zijn vruchten af. Philippe Gilbert nam twee van de drie tussensprints voor zijn rekening, maar kon niet verhinderen dat Keukeleire zeven seconden sprokkelde en zichzelf in een zetel zette met het oog op eindwinst. In de nasleep van de Gouden Kilometer stierf een kopgroep van twaalf met vier renners van Quick Step Floors al snel een stille dood. De troepen van Patrick Lefevere slaagden er niet in om hun overwicht te verzilveren.

Rechtblijven tot aan de finish en de eindzege was binnen. Het was dan ook even opschrikken toen Keukeleire in de slotfase tegen de vlakte ging, maar omdat de valpartij plaatsvond in de laatste drie kilometer kreeg de Bruggeling dezelfde tijd als de winnaar.

DEBUSSCHERE VERLOST LOTTO-SOUDAL

De dagzege ging naar Jens Debusschere. De sprinter van Lotto-Soudal bleef maar nipt Coen Vermeltfoort voor en rondde zo het werk van zijn ploegmaats af. Voor de troepen van Marc Sergeant een verlossende zege. De Nederlander Boy Van Poppel sprintte naar de derde plaats. Aan zijn overwinning houdt Debusschere ook nog de eindzege in het Baloise puntenklassement over. De winst in het Primus Strijdlustklassement is voor Kenneth Vanbilsen.

Deel dit bericht

Lees ook

Volgende editie van 12 tot 16 juni 2024

De volgende editie van de Baloise Belgium Tour zal plaatsvinden van woensdag 12 tot en met zondag 16 juni 2024. Het rittenschema zal later bekendgemaakt