Devenyns: ‘Kans op eindzege is realistisch’

deve2
Dries Devenyns (32) is blij met zijn zege in de Baloise Belgium Tour. Bovendien heeft hij als leider in het algemene klassement een grote kans op de eindzege. "Voor mij is dit zeker één van de topresultaten uit mijn carrière."

De definitieve vlucht van negen ontstond tijdens de Gouden Kilometer. “Ik zag Marcel Sieberg Tiesj Benoot afzetten en probeerde te volgen op de Berendries.” Devenyns sprong nadien weg met Vandenbergh, die volgens hem niet voluit reed om zijn kopmannen achterin te beschermen. “Maar ik heb ook wel eens een beurt gepast. In de laatste flauwe bocht zag ik hem wegrijden, ik probeerde er met de laatste krachten nog naartoe te springen. Die vroege jump was de ideale situatie voor mij, want eigenlijk is Baptiste Planckaert de snelste. Maar hij kwam te laat.”

De renner van IAM had de indruk dat er andere topfavorieten ietsje minder waren. Toen Vandenbergh en Devenyns aanvielen, kon Tiesj Benoot immers niet volgen. “Ik had de indruk dat hij paste, ja. Maar Benoot blijft toch mijn grootste tegenstander. Of ik een riante voorsprong heb? Vijf minuten, da’s riant. Twintig à dertig seconden is rap overbrugd in de rit naar Verviers. Maar de kans op eindzege is uiteraard wel heel realistisch. Bovendien hebben we één van de sterkste blokken in dit peloton.”

In die rit zal hij zijn rode leiderstrui moeten verdedigen. “Ik ken helemaal niks van de zaterdagrit. Ik moet vanavond het roadbook nog checken. Maar uiteraard ken ik hellingen als La Redoute wel”, vertelde Devenyns. Na de Baloise Belgium Tour trekt hij naar de Ronde van Zwitserland en de Tour. En Rio? “Dat is een droom, natuurlijk. Ik ga niet roepen dat ik mee wil, want de bondscoach beslist. Maar ik denk er wel aan. Het is een parcours dat me moet liggen.”

De hoogtestage in Zwitserland heeft geloond, maar Devenyns gelooft niet dat hij de volgende dagen een terugval krijgt. “Een terugval krijgen na een hoogtestage: da’s wetenschappelijke prietpraat. Dat is per persoon anders. Ik heb misschien niet veel wedstrijdritme, maar als je hard traint kun je wel wedstrijdomstandigheden simuleren.”

Devenyns is geen veelwinnaar en beseft dat hij zichzelf een mooi cadeau doet. “De ploeg stopt ermee, dat is heel jammer. Maar extra motivatie is dat niet echt. Ik ging ervan uit dat ik deze zomer gewoon zo bijtekenen en dus mijn toekomst bij IAM lag. Deze overwinning is een extra streepje achter mijn naam bij geïnteresseerde ploegen. Ik maak me van nature uit wel snel zorgen. Ploegen gaan toch snel op zoek naar een winnaar. En uiteindelijk ben ik dat niet, hé.”

Deel dit bericht

Lees ook

Volgende editie van 12 tot 16 juni 2024

De volgende editie van de Baloise Belgium Tour zal plaatsvinden van woensdag 12 tot en met zondag 16 juni 2024. Het rittenschema zal later bekendgemaakt