Lotto-Soudal grijpt de macht: Vanendert de rit, Keukeleire nieuwe leider

CYCLING BALOISE BELGIUM TOUR STAGE 4
Lotto-Soudal heeft in de koninginnenrit van de Baloise Belgium Tour de macht gegrepen. Na een spectaculaire Ardennenetappe pakte Jelle Vanendert de rit, Jens Keukeleire wordt de nieuwe leider.

In de vierde etappe met start en aankomst in Wanze kregen de renners verdeeld over twee grote lussen twaalf hellingen voor de wielen geschoven. Op de derde beklimming van de dag, de Thier du Moulin, werd de grote schifting al doorgevoerd. In schijfjes vormde zich een een kopgroep van 21 renners.

LAPORTE MIST DE SCHIFTING

Leider Christophe Laporte had de slag gemist, maar verder waren alle grote namen van de partij: Keukeleire, Vanendert en Wallays (Lotto-Soudal), Spilak en Biermans (Katusha), Cort Nielsen en Grivko (Astana), Smith (Wanty-Groupe Gobert), Budding (Roompot-Nationale Loterij), Turgis (Cofidis), Sprengers (Sport Vlaanderen-Baloise), Coquard (Vital Concept), Dunbar en Cristian (Aqua Blue Sport), Bille (Sova-Natura4Ever), Hermans, Aerts en Van der Haar (Telenet Fidea Lions) Marchand (Cibel-Cebon) en Ruijgh (Tarteletto-Isorex). Een groep van 29 renners met Laporte naderde nog even tot op acht seconden, maar zou nooit de aansluiting maken.

In de kopgroep schudde Keukeleire op de tweede beklimming van de Thier du Moulin een eerste keer aan de boom. Een aanval die de verbrokkeling bij de koplopers definitief in gang zette. Eén voor één werden de namen geschrapt tot aan de voet van de Chemin du Comte, de laatste helling van de dag, vijf renners overbleven. Vanendert en Keukeleire zetten de sterkte van Lotto-Soudal in de verf. Turgis, Dunbar en Smith waren de laatste medevluchters die hun wagonnetje wisten aan te hangen. Spilak en Grivko, twee favorieten voor de eindzege, zakten door het ijs.

SOLO VAN 12 KILOMETER

Op de slotklim rondde Vandendert met één pittige versnelling het ploegwerk van Lotto-Soudal perfect af. Turgis plooide zich nog dubbel, maar brak toch. Na een solo van 12 kilometer mocht Vanendert in Wanze de armen in de lucht steken. In de achtergrond won Keukeleire de sprint voor de tweede plaats. In het algemeen klassement neemt de West-Vlaming de leiderstrui over van Laporte.

Deel dit bericht

Lees ook

Volgende editie van 12 tot 16 juni 2024

De volgende editie van de Baloise Belgium Tour zal plaatsvinden van woensdag 12 tot en met zondag 16 juni 2024. Het rittenschema zal later bekendgemaakt