Mads Pedersen sprint naar dagwinst met machtige sprint

EDIT1
Mads Pedersen schreef met een machtige sprint de openingsetappe van de Baloise Belgium Tour in Maarkedal op zijn naam. Hij remonteerde Jasper Philipsen in de slotsprint. Tim Wellens finishte tweede. Pedersen is ook de eerste leider.

Taco van der Hoorn en Aaron Gate waren de eerste dappere aanvallers van de dag. Hun voorsprong bedroeg nooit meer dan 30 seconden en het peloton keerde dan ook terug in hun zog. Dat was het sein voor vijf nieuwe renners om ervan door te gaan: de Australiër Luke Mudgway en de Nederlander Nick van der Meer kregen het gezelschap van drie Belgen: Jorre Debaele, Gianni Marchand en Kobe Vanoverschelde.

Op 70 kilometer van de finish achtten Mauro Schmid, Quinten Hermans en Mads Pedersen hun moment gekomen. Zij dichtten de kloof met de vijf vroege vluchters, maar iets verder liep alles weer samen. Een groep van een vijftigtal renners begon aan de laatste 50 kilometer met beklimmingen van de Fortstraat, Ellestraat en Berg ten Houte.

De jonge Brit Mark Donovan profiteerde van een moment van windstilte om er alleen vandoor te gaan. Achter hem toonden o.a. Quinten Hermans en Victor Campenaerts zich erg bedrijvig. Op 30 kilometer van de finish werd Donovan bijgebeend en scheidde een elitegroep van 15 renners zich af: o.a. Wellens, Philipsen, Campenaerts en Hermans tekenden present.

Maar ook daar was de samenwerking niet optimaal. Een gereduceerd peloton begon aan de beslissende slotronde waar niemand er nog in slaagde een kloof van betekenis bij elkaar te fietsen. Mauro Schmid en Mads Pedersen sprokkelden belangrijke seconden in de Gouden Kilometer. In de hellende slotsprint ging Jasper Philipsen van ver aan.

Mads Pedersen kon hem nog remonteren en de snelle Deen greep de ritwinst voor Tim Wellens en Philipsen. De renner van Trek Segafredo is meteen ook de eerste leider in de Baloise Belgium Tour. Morgen trekt het peloton van Beveren naar Knokke-Heist in de tweede etappe.

Deel dit bericht

Lees ook

Volgende editie van 12 tot 16 juni 2024

De volgende editie van de Baloise Belgium Tour zal plaatsvinden van woensdag 12 tot en met zondag 16 juni 2024. Het rittenschema zal later bekendgemaakt