Mathieu van der Poel zet Baloise Belgium Tour naar zijn hand in Durbuy

WhatsApp Image 2023-06-17 at 18.46.31

Met een solo van 36 kilometer heeft Mathieu van der Poel de koninginnenrit in Durbuy gewonnen. In de Ardennen leefde hij zich uit en deelde een ferme tik uit aan de concurrentie. Zijn dichtste tegenstanders bundelden de krachten, maar moesten meer dan een halve minuut toegeven op de Nederlandse favoriet. Thibau Nys eiste knap de tweede plaats op in deze aankomst bergop, Casper Pedersen en Søren Wærenskjold probeerden de schade te beperken en eindigden respectievelijk derde en vierde.  

Vijf leiders kleurden de aanvangsfase van deze Ardennenrit: Andreas Goeman, Cériel Desal, Asbjorn Hellemose, Aaron Van Poucke en Logan Currie. Voor Sport Vlaanderen – Baloise renner Aaron Van Poucke was het niet zijn eerste ontsnapping deze week. Hij sprokkelde andermaal punten voor het Super 8 klassement en komt ruim aan de leiding. Een belangrijk doel voor deze ploeg en ze lijken erin te gaan slagen. Nog voor de finale waren de vijf vroege vluchters eraan voor de moeite op dit zware parcours.

Ben Hermans gooide als eerste de knuppel in het hoenderhok. Kort daarna waren het de teams Alpecin-Fenix, Trek-Segafredo, Soudal-Quickstep en het sterke Uno-X die elkaar bestookten. Op de Col de Petite Somme schudde leider Mathieu van der Poel nog eens aan de boom en niemand kon zijn aanval beantwoorden. Nog 36 kilometer in deze warme omstandigheden en op het geaccidenteerde parcours met jagende achtervolgers. Jasper Philipsen en Gianni Vermeersch deden voortreffelijk afstoppingswerk.

Leider in het jongerenklassement Mathias Vacek probeerde alleen de sprong te maken naar een ontketende Van der Poel, maar moest zijn meerdere erkennen. Op de voorlaatste helling zag hij zijn ploegmaat Thibau Nys langs komen met een sterke Casper Pedersen en runner-up in het klassement Søren Wærenskjold. De drie geraakten niet dicht genoeg en op de Mur de Durbuy mochten ze sprinten voor de tweede plaats. Mathieu van der Poel hield uiteindelijk 16 seconden over en vierde uitbundig aan de finish. Youngster Thibau Nys won knap de sprint voor de tweede plaats voor Casper Pedersen en Søren Wærenskjold. Lotto Dstny lead-out Jasper De Buyst kwam als vijfde binnen. Dankzij de Gouden kilometer pakt de wereldkampioen veldrijden nog extra seconden.

Op naar een spannende laatste rit morgen in Brussel. Kan Mathieu van der Poel de eindzege veroveren met 40 seconden voorsprong op enkele sterke beren?

Deel dit bericht

Lees ook