RIP Alfons Sweeck (1936-2019)

bbtnr1
Vrijdagavond is Alfons Sweeck op 83-jarige leeftijd overleden. Hij won in 1960 de Ronde van België en was de grootvader van veldrijders Laurens, Diether en Hendrick Sweeck.

Alfons Sweeck was drie jaar profrenner, van 1959 tot 1962 en reed voor de ploeg De Groene Leeuw. 1960 was zijn topjaar met een ritzege in de Ronde van Spanje en een 16de plaats in de eindstand. Later dat jaar werd hij eindwinnaar in de Ronde van België, de voorloper van de huidige Baloise Belgium Tour.

Op de website van de gebroeders Sweeck lezen we hoe die overwinning in de Ronde van België gevierd werd. “Zijn supporters organiseerden een parade doorheen de omringende straten van zijn woonst te Keerbergen. Als kers op de taart werd hij, uitgerekend op die dag, ook nog de trotse vader van zijn eerste zoon Patrick. Enkele jaren nadien volgden Geert en Stefaan. Stefaan kreeg op zijn beurt ook drie zonen: Hendrik, Laurens en Diether, die al snel de liefde voor de fiets oppikten.”

Alfons Sweeck was een grote supporter van zijn kleinzonen en kwam hen door de jaren heen geregeld aanvuren langs de rand van het parcours, in een cross of op de weg. Nog een interessant weetje in dat kader: in 2014, welgeteld 54 jaar nadat hij eindwinnaar werd, zag Alfons Sweeck zijn kleinzonen Laurens en Diether over de meet bollen in Buggenhout in de eerste rit van de Belgium Baloise Tour 2014. Zij eindigden respectievelijk 106de en 140ste. Diether maakte deel uit van de eerste ontsnapping van de dag.

De afscheidsviering van Alfons Sweeck vindt plaats in de Sint-Michielskerk in Keerbergen op donderdag 19 december 2019 om 11u30. Wij betuigen onze innige deelneming en wensen de familie Sweeck veel sterkte!

Deel dit bericht

Lees ook

Volgende editie van 12 tot 16 juni 2024

De volgende editie van de Baloise Belgium Tour zal plaatsvinden van woensdag 12 tot en met zondag 16 juni 2024. Het rittenschema zal later bekendgemaakt