Scherpenheuvel-Zichem drie jaar gaststad voor Baloise Belgium Tour

BBTScherpenheuvel2
De Baloise Belgium Tour, de wielerronde voor mannen elite die van 15 tot 19 juni ons land doorkruist, houdt dit jaar en de volgende twee jaar halt in Scherpenheuvel-Zichem. De stad, Golazo en het Sinksencomité vzw gingen daarvoor een meerjarig engagement aan, met steun van de provincie Vlaams-Brabant. Dit jaar wordt in Scherpenheuvel-Zichem op vrijdag 17 juni de tijdrit betwist. Na bedevaartsmaand mei wordt juni een heuse wielermaand voor de stad.

Halfweg de Baloise Belgium Tour biedt een tijdrit van 11,8km spek naar de bek van de liefhebbers van het betere werk tegen de chrono. Die wordt helemaal afgewerkt op Scherpenheuvel-Zichemse bodem en zoekt overwegend vlakke wegen op. De renners starten iets na 14u in de schaduw van de Abdij van Averbode. Rond 17u rijdt de laatste renner over de streep, een boogscheut verder ter hoogte van het Sint-Jansplein.

Ex-profrenners Ludo Dierckxsens en Ludivine Henrion verkenden het parcours al, zoals ze dat de volgende weken ook met de andere ritten zullen doen. “Het is een mooi tijdritparcours waar een beetje vanalles in zit”, vat Dierckxsens de 11,8 km samen. “Van langere brede banen naar wegen met technische bochten die je best vooraf verkend hebt. Zeker die laatste bocht zou wel eens bepalend kunnen zijn.” Henrion pikt erop in: “We zijn benieuwd of de renners daar in hun beugel zullen blijven of niet. De laatste kilometer kan mee over winst of verlies beslissen. Deze tijdrit wordt allicht een secondenspel.”

Een primeur dit jaar is de wedstrijd voor Special Olympics-atleten die net voor de tijdrit plaatsvindt op het parcours! Een leuk extraatje voor de vroege bezoekers maar vooral een unieke kans voor de deelnemers. Golazo, organisator van de Baloise Belgium Tour, heeft zich geëngageerd om op meerdere evenementen ruimte te maken voor wedstrijden voor atleten met een verstandelijke beperking.

Scherpenheuvel-Zichem is bekend omwille van de basiliek, de abdij, de cultuurhistorische sites, haar wandel -en natuurgebieden,? Maar nu komt daar dus ook fietsen bij! Meer dan ooit zet de stad in op professioneel en recreatief wielrennen en ze wordt in juni dé wieler- en fietsstad in de wijde omgeving.

Op 22 mei is Averbode en het domein De Vijvers de start- en aankomstplaats van de Abdijentocht Gravel. Op pinksterzondag 5 juni is naar goede gewoonte de Sinksenkoers terug, een nieuwelingenwedstrijd (U17) over 69km. Een week later (op zaterdag 11 juni) passeert Dwars door het Hageland door de stad, de heroïsche wedstrijd voor eliterenners. Daags nadien, op 12 juni, kunnen de gravelliefhebbers in de sporen van hun helden rijden en het parcours als recreant verkennen!

Deel dit bericht

Lees ook

Volgende editie van 12 tot 16 juni 2024

De volgende editie van de Baloise Belgium Tour zal plaatsvinden van woensdag 12 tot en met zondag 16 juni 2024. Het rittenschema zal later bekendgemaakt