Topsprinters en allrounders meten zich in Baloise Belgium Tour, SafeTurn maakt bochten veiliger

lampaert1406RG
Met Fabio Jakobsen en Arnaud De Lie komen woensdag de meest succesvolle sprinters van de voorbije weken aan de start van de Baloise Belgium Tour. Maar onder meer Jasper Philipsen, Mads Pedersen en Alberto Dainese zullen ook hun (sprint)kans willen grijpen in de vijfdaagse rittenkoers, die met de introductie van de SafeTurn extra inzet op veiligheid. Victor Campenaerts, Yves Lampaert, Tim Wellens en Quinten Hermans zijn vier Belgische allrounders die in de Vlaamse of Waalse Ardennenritten het verschil kunnen maken voor het eindklassement.

Arnaud De Lie (Lotto Soudal) is de coming man onder de sprinters. De 20-jarige Waal was dit seizoen al goed voor zes sprintzeges, waaronder de Marcel Kint Classic en GP Monseré. Fabio Jakobsen (Quickstep Alphavinyl) won vorig weekend de Elfstedenronde en eerder onder andere ook al Kuurne-Brussel-Kuurne en een rit in Parijs-Nice. Met Yves Lampaert en Florian Senechal heeft Jakobsen twee ploegmaats die het ook op meer ‘klassiek’ terrein kunnen afmaken. De Lie en Lotto Soudal rekenen daarvoor op Tim Wellens, Victor Campenaerts en Florian Vermeersch.

Ook Alpecin-Fenix komt met een sterke mix aan de start: Jasper Philipsen boekte dit jaar al twee sprintzeges, Dries De Bondt won een rit in de Giro en Oscar Riesebeek en Gianni Vermeersch finishten afgelopen zaterdag respectievelijk als eerste en tweede in Dwars door het Hageland. Met de snelle Alberto Dainese heeft ook Team DSM – één van de acht WordTour-ploegen aan de start – een Giro-ritwinnaar in de rangen. Intermarché Wanty Gobert rekent op de aanvalslustige Taco van der Hoorn (winnaar Brussels Cycing Classic) en op de klimmers- én snelle benen van Quinten Hermans, de nummer 2 van Luik-Bastenaken-Luik.

Bij Trek-Segafredo is ex-wereldkampioen Mads Pedersen de kopman. De Deen krijgt in de Baloise Belgium Tour de kans om nader kennis te maken met zijn toekomstige ploegmaat Thibau Nys. De Europese kampioen bij de beloften is nu nog kopman bij de Baloise Trek Lions, maar wordt vanaf 1 augustus stagiair bij Trek-Segafredo. Een andere jonge Belg om naar uit te kijken is Jordi Meeus, die vorige week nog tweede werd in een massasprint in de Dauphiné. Bij Bora-Hansgrohe wordt Meeus omringd door andere snelle mannen als Sam Bennett en Danny van Poppel.

“Er is een brede waaier aan favorieten voor de eindzege, maar voor mij steekt Mads Pedersen er bovenuit”, aldus Yves Lampaert op een persmoment dinsdagnamiddag, voorafgaand aan de ploegenvoorstelling op het Kerkplein in Merelbeke.

Ontdek het parcours

De Baloise Belgium Tour start op woensdag 15 juni in het Oost-Vlaamse Merelbeke en trekt de Vlaamse Ardennen in met onder meer de Leberg en de Berendries om te eindigen in Maarkedal. De finale bestaat uit vier rondjes rond Maarkedal van zowat 20 km met daarin telkens de Fortstraat, Ellestaat en Berg ten Houte. Vorig jaar zorgde de openingsrit met een gelijkaardige aankomst meteen voor vuurwerk en bleek die achteraf zelfs bepalend voor het eindklassement. Robbe Ghys (Sport Vlaanderen-Baloise), de ritwinnaar toen, is er nu ook opnieuw bij.

Daags nadien krijgt het peloton vlakke wegen onder de wielen tussen Beveren en Knokke-Heist. Daar wacht de voor de Baloise Belgium Tour traditionele aankomst op de Wandelaar. Op vrijdag is het aan de tijdrijders: bijna 12 km tegen de klok in Scherpenheuvel-Zichem, met een mooie start in de schaduw van de abdij van Averbode.

Zaterdag is Durbuy het toneel van de koninginnenrit. De 175 km lange etappe maakt vier identieke lussen rond het stadje met in totaal 24 beklimmingen, samen goed voor bijna 3000 hoogtemeters. Vooral de Petite Somme (5 km à 7% met stukken tot 15%) en de Muur van Durbuy, waar de finish ligt, zullen beslissen over winst of verlies en de posities in het klassement flink door elkaar schudden. ‘s Zondags vormt de Limburgse rit van Gingelom naar Beringen het slotakkoord van de Baloise Belgium Tour 2022.

Ex-profrenners Ludo Dierckxsens en Ludivine Henrion verkenden het parcours en stellen de vijfdaagse rit per rit voor. Bekijk het hier >>

SafeTurn

Veiligheid is een belangrijk thema voor de Baloise Belgium Tour en titelpartner Baloise. Naast tal van veiligheidsvoorzieningen die we kennen uit andere koersen introduceert de organisatie nu ook de SafeTurn. Dit is een reeks schuine vlaggen – naar analogie met de kippstangen uit het skiën – die in bochten of bij wegversmallingen gebruikt zal worden om aan te duiden waar niet gereden mag worden. Hiermee wordt het ‘trottoirspringen’ – gevaarlijk voor renners en toeschouwers – zo veel als mogelijk uitgesloten. Dankzij de vorm van de SafeTurn zal er een veilige afstand tussen renners en publiek gegarandeerd zijn en zal het voor de renners toch mogelijk blijven om de bocht op een normale manier te nemen.

Liesbeth Laureys, Director Marketing & Digital Business bij Baloise Insurance: “Baloise Insurance wil dat alle renners, supporters en medewerkers een fantastische ronde beleven. Voor ons als verzekeraar is veiligheid daarbij steeds een topprioriteit. Met de Baloise Belgium Tour laten we de koers in België de komende dagen opnieuw leven. Dit jaar verwachten we opnieuw massaal veel volk langs het parcours. Door steevast de kaart te trekken van veiligheid op en rond het parcours willen we kijkers en supporters inspireren om op een veilige manier te genieten van de koers.”

RITTENSCHEMA BALOISE BELGIUM TOUR 2022:

Woensdag 15 juni: Merelbeke – Maarkedal 169,9 km
Donderdag 16 juni: Beveren – Knokke-Heist 178,9 km
Vrijdag 17 juni: Scherpenheuvel-Zichem (tijdrit) 11,8 km
Zaterdag 18 juni: Durbuy – Durbuy 175,2 km
Zondag 19 juni: Gingelom – Beringen 182,1 km

Deel dit bericht

Lees ook

Volgende editie van 12 tot 16 juni 2024

De volgende editie van de Baloise Belgium Tour zal plaatsvinden van woensdag 12 tot en met zondag 16 juni 2024. Het rittenschema zal later bekendgemaakt