Van der Poel kleurt de wedstrijd, Philipsen verovert de bloemen

BaloiseBelgiumTour - Philipsen

Jasper Philipsen is in the winning mood. De sprinter van Alpecin – Deceuninck schreef na de Euro Shop Elfstedenronde op zondag nu ook de eerste etappe van de Baloise Belgium Tour op zijn naam. Zijn ploegmaat Mathieu van der Poel kleurde van begin tot einde de koers.

In de openingsrit van de Baloise Belgium Tour werd de gashendel meteen stevig opengedraaid. Op een pittig parcours in en rond Scherpenheuvel-Zichem kregen zes renners in de openingsfase nog een vrijgeleide, maar bij het ingaan van de twee lokale rondes was het alle hens aan dek.

Alpecin – Deceuninck opende de debatten. Mathieu van der Poel, Jasper Philipsen en Gianni Vermeersch drukten het gaspedaal in en maakten de sprong naar de kopgroep. In het peloton ging het te snel voor Thibau Nys.

Opnieuw Mathieu

Het peloton smoorde de eerste aanvalspoging van Van der Poel in de kiem, maar de Nederlander greep met beide handen zijn herkansing. In het zog van Jasper Stuyven zwaaide hij de grote groep opnieuw af om een kopgroep van acht te vormen.

Stuyven, de bezieler van de nieuwe ontsnapping, viel vooraan weg na een lekke band. Het peloton verkleinde de kloof tot een twintigtal seconden, maar Van der Poel deed er in de slotfase nog een schepje bovenop. In zijn spoor volgden Casper Pedersen, Jasper De Buyst en Rasmus Tiller. De inspanningen leverden Van der Poel acht bonificatieseconden in de Baloise Gouden Kilometer op.

Toch een sprint

Het kwartet leek lange tijd uit de greep van het peloton te blijven. Pas op 2,5 kilometer werd het opgeslokt door het peloton. Een koninklijke sprint kondigde zit aan.

Van der Poel was nog niet leeg gereden en trok de sprint aan voor ploegmaat Jasper Philipsen. Die bedankte voor het meesterlijke werk en maakte de klus met veel brio af. Zesde zege van het seizoen voor Philipsen, Fabio Jakobsen en Timothy Dupont vervolledigden de top drie.

Super 8

De Brit Jacob Scott van Bolton Equities Black Spoke houdt aan de vroege vlucht de leiderstrui in het Super 8 Strijdlustklassement over. In het X2O Badkamers jongerenklassement gaat de Israëliër Oded Kogut donderdag van start in de gele leiderstrui.

Deel dit bericht

Lees ook

Volgende editie van 12 tot 16 juni 2024

De volgende editie van de Baloise Belgium Tour zal plaatsvinden van woensdag 12 tot en met zondag 16 juni 2024. Het rittenschema zal later bekendgemaakt