Vroege vogel Ghys pakt de zege, Evenepoel demonstreert

CYCLING BALOISE BELGIUM TOUR STAGE 1
Robbe Ghys heeft in Maarkedal de eerste etappe van de Baloise Belgium Tour op zijn naam geschreven. Na een vlucht van 175 km kon hij in de finale zijn wagonnetje aanpikken bij een ontketende Remco Evenepoel. De kopman van Deceuninck-Quick.Step is wel de eerste leider.

Lang heeft het niet geduurd voor de allereerste vlucht van de Baloise Belgium Tour vorm kreeg. Onmiddelijk na het startsignaal dropten Yoeri Havik en Jan-Willem Van Schip, het Nederlandse duo van Beat Cycling dat op de piste straks ook naar de Olympische Spelen in Tokio gaat, een bommetje.

Het tweetal kreeg in twee schijfjes het gezelschap van zes collega?s: Tom Wirtgen (Bingoal-Pauwels Sauzen-Wallonie Bruxelles), Robbe Ghys en Arne Marit (Sport Vlaanderen Baloise), Thijs Aerts (Baloise Trek Lions), Gianni Marchand en Julien Van den Brande (Tarteletto-Isorex). De acht leiders verzamelden een maximale voorsprong van ruim drie minuten. In het peloton hielden de jongens van Deceuninck-Quick.Step het verschil onder controle.

De hamer van Evenepoel

Op de lokale omloop in en rond Maarkedal kregen de renners drie keer drie hellingen – de Fortstraat, de Ellestraat en Berg ten Houte – voorgeschoteld. Het sein voor Remco Evenepoel om meteen de hamer boven te halen. Na twee versnellingen van de titelverdediger werd het peloton gereduceerd tot een waar slagveld. Alleen Victor Campenaerts slaagde erin om het wiel van Evenepoel te volgen.

Philippe Gilbert probeerde in z?n eentje de kloof nog te dichten, maar waaide terug naar het peloton. 

Een ontketende Evenepoel reed met Campenaerts in het wiel naar de kop van de wedstrijd. Van de vroege vlucht slaagden alleen Robbe Ghys en Gianni Marchand erin om hun wagonnetje aan te pikken.

Krampen voor Campenaerts

De strijd om de dagzege leek af te stevenen op een duel tussen Evenepoel en Campenaerts, maar op de voorlaatste helling van de dag stond de werelduurrecordhouder plots helemaal geparkeerd. Krampen! De ritwinnaar van de Giro moest zelfs even van de fiets om te stretchen.

Vroege vogels Ghys en Marchand slaagden er wel in om onder het gebeuk van Evenepoel aan te klampen. In de sprint zette Marchand als eerste aan, maar het was baanrenner Ghys die met zijn snelle benen naar de mooiste zege uit zijn carrière knalde.

Evenepoel kwam als tweede over de streep, maar wordt wel de eerste leider in de Baloise Belgium Tour. De kopman van Deceuninck-Quick.Step doet bovendien een uitstekende zaak met het oog op de eindzege. De andere favorieten voor de eindzege volgen al op meer den veertig seconden.

Deel dit bericht

Lees ook