Waeytens: ‘Zege kon niet uitblijven’

waeyte
Zico Waeytens heeft in de slotetappe van de Baloise Belgium Tour zijn eerste profzege behaald. De renner van Giant-Alpecin had naar eigen zeggen een tegenvallend voorjaar, maar twijfelde nooit. "Als de koers hard gemaakt wordt, ben ik op mijn best."

Waeytens is pas 24 en heeft nog een grote groeimarge. Een eerste zege bij de grote jongens doet dan ook deugd. “Ik ben uiteraard tevreden met die eerste overwinning bij de profs. Het kon niet uitblijven: ik had al een aantal tweede en derde plaatsen verzameld”, vertelde de Ledegemnaar. Het was geen makkelijke beslissing om vandaag te starten na de annulatie van de vierde etappe. “Ik koerste met Stig Broeckx in mijn gedachten. Maar de Belgium Baloise Tour is een mooie organisatie en mag absoluut niet de dupe zijn van de problemen met motors.”

Het voorjaar verliep iets moeilijker voor Waeytens, ook al omdat hij plotsklaps kopman was door het ongeval met onder andere John Degenkolb. “Ik had inderdaad meer verwacht van mijn voorjaar. Het ging niet goed in Kuurne-Brussel-Kuurne, ik viel twee keer in de Ronde van Vlaanderen… Het viel tegen, maar ik heb steeds het vertrouwen van de ploeg gevoeld. Daarom dat ik onlangs ook nog bijtekende voor twee jaar.” Voorlopig mikt Waeytens op de semi-klassiekers. “Ik kom voorlopig nog te kort voor de topklassiekers.”

Maar na het moeilijke voorjaar is een zege altijd leuk meegenomen. Dat hij in Tongeren won na een sprint bergop, is geen toeval. “Ik merkte al van bij de jeugd dat een sprint bergop me ligt. Als de koers dan nog eens hard gemaakt wordt, ben ik op mijn best.” Het Belgisch kampioenschap vindt eind juni plaats in Lac de L’Eau d’Heure. De aankomst is lichtjes bergop. “Bovendien heb ik met Bert De Backer een renner die me goed kan afzetten bij zo’n aankomst. Maar eerst moet ik nog de Dauphiné Libéré goed doorkomen. Nadien volgt misschien de Tour de France.”

DEVENYNS: ‘SPORTIEF BEN IK TEVREDEN’

Dries Devenyns schreef in Tongeren met de eindzege van de Baloise Belgium Tour zijn derde seizoenszege op zijn naam. “Sportief ben ik tevreden”, reageerde de kopman van IAM Cycling. “Ik heb een sterke week achter de rug, al zal deze overwinning toch wel altijd een zwart randje hebben door de gebeurtenissen van zaterdag.”

Deel dit bericht

Lees ook

Volgende editie van 12 tot 16 juni 2024

De volgende editie van de Baloise Belgium Tour zal plaatsvinden van woensdag 12 tot en met zondag 16 juni 2024. Het rittenschema zal later bekendgemaakt