Wie volgt Mathieu van der Poel op als winnaar van de Baloise Belgium Tour?

Golazo
Golazo

De 93ste editie van de Baloise Belgium Tour (12-16 juni) wordt opnieuw een echte Belgische wielerronde, met start- en aankomstplaatsen in de drie gewesten. Het peloton trekt zich op gang met een individuele tijdrit in Beringen, krijgt in Durbuy een pittige koninginnenrit voor de wielen geschoven en sluit de Belgische wielerweek af met een slotrit in en rond Brussel.

De Baloise Belgium Tour gaat van 12 tot 16 juni op zoek naar een opvolger voor Mathieu van der Poel. De Nederlander legde in 2023 in Durbuy de basis voor zijn eindzege en haalde het na vijf etappes voor de Noor Søren Wærenskjold en de Deen Casper Pedersen. Wie in de voetsporen van de wereldkampioen wil treden, zal van alle markten moeten thuis zijn.

Renners met klassementsambities moeten meteen vol aan de bak. De 93ste editie van de Belgische wielerronde begint met een individuele tijdrit van 12 km in en rond Beringen. Op een vlak parcours, met een passage langs het natuur- en recreatiegebied ‘Het Koersels Kapelleke’, kunnen de echte specialisten zich onderscheiden.

De tweede etappe, een rit van 185,5 km van Merelbeke naar Knokke-Heist, is een klassieker. De kuststad is al voor de 15de keer op rij gastheer voor Baloise Belgium Tour en biedt sprinters een uitgelezen kans om op De Wandelaar hun snelle benen te tonen. André Greipel, Tom Boonen, Jasper Philipsen en Fabio Jakobsen. Allemaal mochten ze hier al hun handen in de lucht steken.

Op de derde dag zijn zowat alle scenario’s mogelijk. Na het startschot op de Grote Markt in Turnhout zet het peloton koers richting Diest. Dan volgen twee lokale, geaccidenteerde rondes door het Hageland met onderweg het Rot in Holsbeek, de Roeselberg in Tielt-Winge en de kasseien van de Kerkstraat in Molenbeerk-Wersbeek. De finish ligt na goed 188km in Scherpenheuvel-Zichem waar vorig jaar Jasper Philipsen de macthige oplopende sprint won. Maar vluchters die de hellingen goed verteren maken hier evenveel kans.

VAN DURBUY NAAR HET ATOMIUM

In de vierde etappe van de Baloise Belgium Tour is het aan de klassementsrenners om hun troeven op tafel te gooien. De 177,1 km lange rit met start en aankomst in Durbuy telt heel wat hoogtemeters. Met vijf beklimmingen – de Champs des Hêtres, de Côte de Petite-Somme, de Côte de Hermanne, de Côte Grand Houmart en bovenal de Mur de Durbuy – zal het klassement ongetwijfeld op zijn kop worden gezet.

Voor de slotrit in en rond Brussel is het Atomium net zoals vorig jaar het majestueuze decor voor de eindsprint. De renners krijgen vijf ronden van 37,6 km voorgeschoteld en passeren onderweg via Wemmel, Merchtem, Meise, Kapelle-op-den-Bos en Grimbergen. Een laatste kans voor de sprinters om hun palmares nog wat op te smukken. Ligt het eindklassement nog niet in zijn plooi, dan wacht er op de glooiende wegen rond de hoofdstad nog een pittige strijd voor de bonificatieseconden in de Gouden Kilometer én aan de finish.

NEGEN UCI WORLDTEAMS EN STERK DEELNEMERSVELD

Negen UCI WorldTeams hebben hun deelname bevestigd aan de Baloise Belgium Tour.

• UCI WorldTeams: Alpecin-Deceuninck, Arkea-B&B Hotels, Decathlon AG2R La Mondiale Team, Intermarché-Wanty, Lidl-Trek, Movistar Team, Soudal-Quick Step, Team dsm-firmenich Postnl, Team Visma | Lease a Bike
• UCI ProTeams: Bingoal WB, Israel-Premier Tech, Lotto Dstny, TDT-Unibet, Team Flanders-Baloise, Team Novo Nordisk, Team Polti Kometa, TotalEnergies, Uno-X Mobility
• UCI Cyclo-Cross ProTeams: Baloise Trek Lions, Pauwels Sauzen-Bingoal
• UCI Continental Teams: Beat Cycling Club, Philippe Wagner / Bazin, Tarteletto-Isorex, Völkerwessels Cycling Team

De Baloise Belgium Tour kan rekenen op een sterk deelnemersveld! Bij de sprinters is het uitkijken naar een pittige strijd tussen Jasper Philipsen, Tim Merlier, Olav Kooij en Gerben Thijssen. Andere blikvangers die aan de start verschijnen: Jasper Stuyven, Quinten Hermans, Gianni Vermeersch, Mike Theunissen, Benoit Cosnefroy, Edward Theuns, Alec Segaert, Jasper De Buyst, John Degenkolb, …

PROMOVIDEO

PRAKTISCHE INFO BALOISE BELGIUM TOUR 2024:

Rittenschema:

• dinsdag 11 juni – ploegenpresentatie in Beringen
• woensdag 12 juni – Rit 1: tijdrit in Beringen (12 km)
• donderdag 13 juni – Rit 2: Merelbeke – Knokke Heist (185,5 km)
• vrijdag 14 juni – Rit 3: Turnhout – Scherpenheuvel Zichem (188,2 km)
• zaterdag 15 juni – Rit 4: Durbuy – Durbuy (177,1 km)
• zondag 16 juni – Rit 5: Brussel – Brussel (186,1 km)

Live op tv:

De Baloise Belgium Tour 2024 is live te volgen op Sporza (VRT), Tipik (RTBF) en Eurosport

Deel dit bericht

Lees ook